lördag 23 april 2011

Uppdaterning

Äntligen till gång till internet! Här kommer en liten berättelse som båtresan vi gjorde till Luang Prabang.

Jag ligger efter med skrivandet p.g.a allt resande men här kommer i alla fall berättelsen om resan till Laos, Luang Prabang. Jag ska börja med att skriva hur resan enligt försäljningsbeskrivningen skulle vara: Klockan 8 p.m skulle minibussen åka mot Chiang Kong där skulle vi vara framme klockan 2 a.m frukost serveras och här är det bra om man fixar sitt visum. (väldigt luddigt) Kommer frukost serveras klockan 2? vart/ hur fixar man visum mitt i natten? Klockan 6p.m är vi framme i Pad Beng där betalar kunden själv sina kostnader. (Boende skulle ingå i priset, skulle det inte?) klockan 9 a.m går båten från Pad Beng och kl 3 p.m når vi målet Luang Prabang. Jag vet inte om ni tycker att denna beskrivning är självklar men det var den definitivt inte för oss. Och jag kan säga att mycket inte stämde men det löste sig så bra ändå. Så man får gå in med den inställningen att det löser sig, det kommer att ordna sig. Luta dig bara tillbaka.



Så här blev det. Minibussen hämtade oss kl 19:40 den 16 april skjutsade in oss till stan där stod vi och väntade en ganska kort tid jämförelsevis. Färden startade och tog oss som vanligt genom en krokigt landskap. Nångång mitt i resan jag tror det vara 4 timmar kvar till första stopp ( hade inte så bra koll på klockan vi detta tillfälla) stannade vi för att plocka upp några till och bussen vart med ens fulproppad, man slängde dessutom ut den enda thailändksan som var med (jag vet inte vad man gjorde med henne, men jg hoppas hon kom fram dit hon skulle) med på köpet fick vi mr missnöjd som klagade hela tiden och bara gjorde narr av thailand. MEN ÅK HEM DÅ FÖR FAN! klockan två stannade minibussen nånstans? föraren slängde av några lappar? (vi hade inte lämnat in vårt kvitto! oro nr 1) vi fortsatte och han släppte av oss på en innergård: kliv av! Happ vad gör vi nurå? En kvinna visade oss till rummen och stände dörren. När ska vi kliva upp då? Vi frågade henne hon sa kl 7 men att hon skulle väcka oss. (oro nr 2) hon väckte oss inte...som tur var hade vi ställt kolckan. Och det verkade dom flesta gjort. vi fick 3-4 timmar sömn (det var denna natt/timmar som ingick i priset) Vi skjutsades till frukosten och bara att få på alla på rätt bil var ett mysterium. Vi bara hoppasdes att vi skulle komma rätt. Efter frukost skjutsades vi till hamnen för att skaffa visum. Där löste sig visum grejen. TYp.. man skulle fixa halva visumet på ena sida och det andra halvan (riktiga visumet) på andra sidan floden. Här var det bara att hänga med och inte tänka så mycket utan bara göra och skynda iväg. Vi skjutsades över floden till incheckning för visum. Det var jätte mycket människor man fick träna sig för att få tag i en visum ansökan som man tillsammans med ett foto och sitt passa lämnade till en tjänsteman i en lucka sedan fick man ställa sig i luackan brevid för att vänta på att få betala. Där visade tjänsteman nr 2 upp pass för pass och kände man igen sig själv på passfotot så fick man komma fram och betala.. Säkerhet. Nu var vi i Laos i alla fall men ett 30 dagars visum.
Här slutade "kön" det var en hel klunga med folk runt hörnet.



Nu var det bara att leta efter vart vi skulle hoppa på båten. En man visade oss upp för backen och sedan vänster. Okej let's go. I ett litet hörn ropade en liten Laoitiska in oss där skulle vi vara och vänta på en tuk.tuk.. lämna från er passen tack... Här träffade vi amerikanerna för första gången.

Om fem min går tuk-tukken hoppa på. Det gjorde vi, vi sjuktsades till en avsjälpningsplats här fick vi tillbaka passen *pust* och biljetterna för bådet. Där stod det 17 april. När vi kom till båten så var den full. Vi väntade ett tag i den hettande solen tills vi visades till en annan båt. Jaha vi tar väl den då hoppas den går åt rätt håll. Här satt vi och satt och satt ända tills ännu en båt behövdes för mer folk. Tillslut efter minst en timmes väntan och då undrar jag bara hur länge den första båten fått vänta började vi till slut färden. Det vi åkte med kallas slow boat och det märktes verkligen för det var inte bara båten som är slow utan allt, väntan, att få på folk, att få av folk, att stanna efter vägen och försöka komma iväg.


Nångång på kvällen kring 7-8 alltså en/ två timmar efter den tid som sagts kom vi fram till övernattningsstället. Här var största problemet att få av väskorna då alla stod och rev och slet i alla väskor för att det var kålsvart och svart att se vems som är vems. När en kille sa men öpppna och kolla så fick det vara nog och jag hoppade över alla väskor och slet tag i våra och bar ut dem, gjorde illa foten på köpen. I hamnen möttes vi av: Loom, Loom we have loom for you! och barn som önskade få bära våra väskor. Försökte skrämma bort en liten kille (hatade barn just då) men då hängde han efter oss ännu mer..(Tips bara att ignorera) Vi checkade in på närmaste hostel. Rummen var jätte billiga och sängarna mögliga och fulla med små blodfläckar efter människor som rullat över bedbugsen som finns i sängarna....Tur att vi hade med oss våra sovsäckar säger bara jag. Återigen hade vi ingen aning när båten skulle gå allt från klockan 8-10 vi valde att lita på en lokalbo som sa 9:30 och det hjorde vi väl både rätt och fel i. Vi klev upp halv åtta och åt frukost, gick ner till båten till nio. klockan 10/11.30 kom båten iväg. Denna gång satt vi dock mycket mycket bättre än tidigare båt så nu var det ganska skönt att resa och vinden fläkatade medan vi flöt fram på mekongfloden och insöp den vacka utsikten. Det var fantastiskt fint efter flodvägen men efter totalt ca 15 h på floden var man ganska nöjd. Det var även många bränder efter vägen, vet inte om det är anlagda eller p.g.a. torkan säkert både och. 8 timmar snare alltså klockan 6 istället för 3 var vi äntligen framme! Äntligen.

Det här var vår båtresa till Laos, Luang Prabang.





Rädda för "sängkryp"

Vi rev ut allt. Så här såg det ut efter fem minuter;)

Det blev en massa läsning under resan.

ÄNTLIGEN framme!
                                                                                                                                                                      
Detta är en uppdatering som jag skrivit ihop sedan innan. Så den kanske är lite slarvig. Får titta igenom den senare men just nu är internet så segt att jag bara vill få detta postat. 

Kram

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar